Trabzon denilince akla yeşilin ve mavinin bir araya geldiği muhteşem manzaralar ve tarihi gelse de Trabzon mutfağı tatlısından çorbasına ve ana yemeklere kadar oldukça zengin bir içeriğe sahip.
Trabzon mutfağı denilince elbette akla ilk gelen hamsidir, ancak lahana, pide, fasulye turşusu ve kuymak da bu mutfağın baş tacıdır. Peki Trabzon’a gidince neler yemeliyiz? Yöresel yemekleri nelerdir?
Lahanadan Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Ezme Lahana; hamsiden Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu, Hamsili Kaygana, Sebzeli Hamsi, Hamsi Çitlemesi, Pazılı Hamsi Tava, Akçaabat Köftesi Hamsili Bulgur Pilavı üreten Trabzon mutfağında akla gelen ilk lezzetler şöyle: Haluşka, Trabzon Hurmalı Tart, Muhlama, Gongoş Sarması, Pazı Tavası, Mamzana, Malhota Mısır Çorbası, Hamsiköy Sütlacı, Balkabağı Tavası, Huliya, Sütlü Mısır Ekmeği,, Fasulye Turşusu, Trabzon Hurmalı Kek, Kuymak, , Trabzon Peynirlisi, Trabzon Burmalısı, Laz Böreği, Hodan Böreği, Alabalık..
Kuymak genellikle kahvaltıda tercih edilirken, turşu kavurması özellikle kış günlerinin önde gelen nefis tercihlerinden. Trabzon Vakfıkebir ekmeği dünya çapında ünlü. Sadece bu kadar da değil… Turşulu patates kavurması, lamesli ekmek, hamsi kuşu, mısır ekmeği yine Trabzonda tadabileceğiniz farklı lezzetlerden.